top of page
Parempilaatuiset 3.2-42.jpg

Vauvan vyöhyketerapia

Vyöhyketerapia on luonnollinen hoitomenetelmä, jossa lempeästi hieroen ja painellen käsitellään eri puolilla kehoa olevia heijasteita. Heijasteiden kautta voimme hoitaa kehon eri osia, hermostoa ja sisäelimiä. Vyöhyketerapialla vahvistamme kehoa ja autamme sitä löytämään parhaan mahdollisen tasapainon. 


Vauvan vyöhyketerapialla on mahdollista saada apua mm. raskauden ja synnytyksen aikana vauvan kehoon syntyneisiin jumeihin, runsaaseen pulautteluun / refluksiin, vatsavaivoihin ja koliikkiin. Jokaiselle vauvalle vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta tehdään yksilöllisesti, keskittyen juuri niihin heijasteisiin, jotka liittyvät vauvan oireeseen tai asiaan, johon toivotaan apua. Vauvan voi tuoda vyöhyketerapiaan, vaikka hänellä ei mitään akuuttia vaivaa olisikaan. Lähes jokainen vauva hyötyy rentouttavasta hoidosta, jonka vaikutukset näkyvät mm. vauvan unessa. 


Hoito tehdään lempeästi vauvan ehdoilla. Useimmiten vauva pötköttelee hoidon ajan hoitopöydällä tai sylissä. Pieni vauva voi syödä rinnalla tai pullosta hoidon aikana. Liikkuvainen vauva voidaan hoitaa lattialla samalla leikkien. Vastaanotolle kannattaa varata mukaan vauvalle ruokaa, vaihtovaippa ja vaihtovaatteet, tutti (jos vauva syö tuttia) sekä jokin lelu, josta vauva pitää. Muilla tavoin hoitoon ei tarvitse valmistautua etukäteen. Huomioittehan kuitenkin, että rokotuksesta tulisi olla kulunut noin viikko (rotarokotuksesta vähintään kaksi viikkoa) ennen vyöhyketerapiahoitoon hakeutumista. 

Yleisimpiä syitä hakeutua vauvan vyöhyketerapiaan


VAUVAN VATSAVAIVAT


Lähes kaikki vauvat kärsivät jossakin vaiheessa vatsavaivoista. Vauvan ummetus, vauvan ilmavaivat ja ilman kertyminen vauvan suolistoon aiheuttavat usein levottomuutta, itkuisuutta ja uniongelmia. Myös koliikin taustalla voivat olla vatsavaivat. 


Vauvahieronta helpottaa usein vauvan vatsavaivoja. Koulutettu vyöhyketerapeutti tuntee vauvan kehon heijasteet ja osaa kohdistaa hieronnan ja painelun juuri oikeille alueille vatsavaivojen helpottamiseksi. Vyöhyketerapialla onkin tutkitusti saatu hyviä tuloksia vauvan vatsavaivojen ja itkuisuuden hoidossa. 


VAUVAN KEHON KIREYDET


Kehon kireydet ja jäykkyydet ovat vauvoilla melko yleisiä. Raskauden loppuvaiheilla kohdussa on vain vähän tilaa liikkua ja vauva on jumiutuneena yhteen asentoon pitkiä aikoja. Etenkin niska ja kaula voivat joutua kovalle rasitukselle pään asennon ollessa hankala. Synnytyksen aikana ahtaus lisääntyy ja supistusten aikana vauvaan kohdistuu kova paine.


Niskajumeille altistavat erityisesti pitkä ponnistusvaihe, nopea synnytys, tarjontavirhe, sektio ja imukuppiavustus synnytyksessä.


Vyöhyketerapiassa ei käsitellä suoraan vauvan niskaa, vaan kehon jumeja hoidetaan eri puolilla kehoa olevien heijastepisteiden kautta. Niskan heijasteita löytyy mm. jalasta, korvasta ja pään alueelta. Näiden alueiden hoitaminen on usein tehokas apu niskajumeihin.


VAUVAN REFLUKSI


Pienen vauvan pulauttelu on usein normaalia. Kun vauvan pulauttelu on runsasta, sitä esiintyy jopa tunteja syötön jälkeen tai hän itkee pulautuksia, voi taustalla olla refluksi. Vauvalla voi olla myös silent refluksia, jolloin vauva ei välttämättä pulauttele, mutta ruokatorvessa seilaava maito aiheuttaa poltetta.


Reflusin taustalla voi olla mm. löysä mahaportin läppä, maidon hotkiminen, ruoka-aineallergia tai kehon kireydet.


Vyöhyketerapian hoitojaksolla voidaan saada apua vauvan refluksioireisiin. Refluksista kärsivä vauva tarvitsee usein 3-5 hoitokertaa. Hoitokäynnillä saatte myös kotihoito-ohjeet sekä muita vinkkejä vauvan olon helpottamiseksi.

Parempilaatuiset 3.2-14.jpg
bottom of page